2410253545 Παπακυριαζή 46, Λάρισα aggelikapatrikiou@gmail.com

 

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Ολόφρεσκοι και Φρεσκοκαβουρδισμένοι Ξηροί Καρποί !

 

Οι ξηροί καρποί προσθέτουν χρόνια στη ζωή!
Οι ιδιότητες  λοιπόν των ξηρών καρπών είναι τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό μας  που θα  πρέπει να αποτελούν καθημερινή τροφή στο διαιτολόγιό μας. Προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί καθώς έχουν σημαντική θερμιδική αξία και στην περίπτωση που δεν αφαιρέσετε κάτι άλλο από τη διατροφή σας, θα αυξήσετε σίγουρα το βάρος σας. Ακόμα, όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να θυμούνται πως ορισμένοι ξηροί καρποί έχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως τα αράπικα φιστίκια, τα κάσιους, τα κουκουνάρια, οπότε
 θα πρέπει να τα καταναλώνουν σπανίως και να προτιμούν περισσότερο εκείνα που έχουν μικρότερη ποσότητα αυτών, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια κελυφωτά και οι ηλιόσποροι.

 



 

 

ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και ω-3, ω-6 λιπαρών οξέων. Βελτιώνουν  τα προβλήματα του νευρικού συστήματος, καθαρίζουν το έντερο, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα, συμβάλλουν στην αντιγήρανση των κυττάρων, στην καλή υγεία των οστών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελούν ιδανικό καθημερινό σνακ, διατηρώντας σε κορεσμό τον οργανισμό για αρκετή ώρα και τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά.

 

Μια χούφτα αμύγδαλα = 165 θερμίδες



ΚΑΡΥΔΙΑ
Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, βιταμίνη Ε και Κ. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια μας δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Πλούσια πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, ασβεστίου, μαγγανίου, χαλκού, καλίου, και του συμπλέγματος Β. Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, το σχηματισμό θρόμβων, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθούν στο πρόβλημα της αϋπνίας, καθώς περιέχουν μελατονίνη. Προστατεύουν από το σχηματισμό πέτρας στη χολή και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

 

5 ολόκληρα καρύδια = 100 θερμίδες


 


ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΕΛΥΦΩΤΑ
Ρυθμίζουν το εντερικό σύστημα, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επηρεάζοντας έτσι θετικά στα επίπεδα του σακχάρου. Περιέχουν  πολλά αντιοξειδωτικά, σελήνιο, σίδηρο, νιασίνη και πρωτεΐνη, μάλιστα σε τόση περιεκτικότητα που καθιστά δυο χούφτες φιστίκια Κελυφωτά να αντιστοιχούν σε μια μερίδα κρέατος.


Μια χούφτα φιστίκια Κελυφωτά = 167 θερμίδες


 

ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΡΑΠΙΚΑ
Εξαιρετική πηγή νιασίνης, φολλικού οξέος και φυτικών στερολών, τα αράπικα φιστίκια δρουν κατά της αναιμίας και συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της HDL (“καλής”) χοληστερόλης. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και απολυμαντικά των αναπνευστικών οδών.

 

Μια χούφτα αράπικα φιστίκια = 160 θερμίδες



ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχουν σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Είναι ακόμα πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Προστατεύουν από την οστεοπόρωση και την απασβέστωση των οστών, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου.


Μια χούφτα φουντούκια = 177 θερμίδες



ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ
Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Είναι εντυπωσιακό ότι δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια! Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και πλεονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς σε βιταμίνη Α και σε β-καροτίνη, βιταμίνες απαραίτητες για την αναγέννηση των κυττάρων. Περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, φολικού οξέος και καλίου. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες Κ και C. Δεν έχουν πολλά λιπαρά.

 

Μια χούφτα στραγάλια = 180 θερμίδες 



ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Είναι πολύ πλούσια σε σελήνιο,μαγνήσιο ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Μία χούφτα περιέχει 1.000 mg σεληνίου, ενώ οι περισσότερες τροφές που θεωρούνται καλές πηγές, όπως το συκώτι, μας δίνουν περίπου 100 mg. Δυστυχώς, έχει κορεσμένα λιπαρά, που σε
μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης. Προσοχή καταναλώνετε έως 3 ημερησίως .

 

Μια χούφτα αμύγδαλα Βραζιλίας = 180 θερμίδες



ΚΑΣΙΟΥΣ
Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, ασβεστίου, καλίου, ψευδάργυρου, βιταμίνης Ε και βιταμίνων του συμπλέγματος Β. Πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών θεωρούνται μια πολύ καλή διατροφική επιλογή. Όπως δείχνουν οι έρευνες, προλαμβάνουν την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου και ασθενειών. Επιδρούν, επίσης, θετικά στα οστά, στο δέρμα, στους μυς, στα δόντια και στα μάτια. Τέλος, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεύρων και συμβάλλουν στην
καταπολέμηση του άγχους.

 

Μια χούφτα κάσιους = 180 θερμίδες


 


ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ
Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Β1, Ε, Κ, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου. Περιέχουν επίσης, ένα λιπαρό οξύ, το πινολενικό οξύ, το οποίο ίσως να παίζει ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με τον κορεσμό. Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού
 συστήματος, βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, της αναιμίας, των καρδιοπαθειών και της αρτηριοσκλήρωσης. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.
 

Μια χούφτα κουκουνάρια = 190 θερμίδες



ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι ηλιόσποροι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, σεληνίου, χαλκού, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτοστερολών, δίνοντάς τους, έτσι, ισχυρές ιδιότητες ως προς το νευρικό και μυικό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, προστατεύοντας από τον καρκίνο και την οστεοπόρωση και δρώντας αντιγηραντικά.

 

Μια χούφτα ηλιόσποροι = 85 θερμίδες



ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΜΑΥΡΕΣ
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες,  πλούσιες σε φυτικές ίνες, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C ενώ περιέχουν σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α(σημαντική για την όραση) και
βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Μια χούφτα σταφίδες μαύρες= 110-140 θερμίδες



ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΞΑΝΘΕΣ
Αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία στην αναιμία, την δυσκοιλιότητα , την οξέωση και την ανάκτηση βάρους. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
 και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες . Μειώνουν την χοληστερίνη , τις αιμορροΐδες και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και Β. Κατάλληλο σνακ για αθλητές , ιδανικό θρεπτικό σνακ για πεζοπόρους / ορειβάτες προσφέροντας άμεση ενέργεια .
 

Μια χούφτα σταφίδες ξανθές = 120 θερμίδες



ΜΑΚΑΝΤΑΜΙΑ
Αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχουν φώσφορο αλλά και κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης. . Είναι θαυμάσια πηγή θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου, νιασίνης (η βιταμίνη Β3), ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου και καλίου. Είναι τα πιο παχυντικά απ’ όλους τους ξηρούς καρπούς.


Μια χούφτα μακαντάμια = 204 θερμίδες